Zaczęłam gotować, bo chciałam być zdrowa. Kiedy sprawdziłam w jaki sposób produkowana jest "żywność" sprzedawana w sklepach, zrozumiałam, że chyba nie mam wyjścia. Muszę nauczyć się gotować i stworzyć takie przepisy, które będą szybkie, łatwe i zdrowe. I takie są przepisy w tej książce. Każde danie gotuje się samo. Ja tylko wkładam do garnka składniki w odpowiedniej kolejności i wracam pół godziny później, kiedy jedzenie jest gotowe.I jest pyszne!
UWAGI:
Oznaczenia odpowiedzialności: Beata Pawlikowska.
DOSTĘPNOŚĆ:
Dostępny jest 1 egzemplarz. Pozycję można wypożyczyć na 30 dni
Eufrozyna zna się na gotowaniu i pieczeniu jak mało kto. Wie, co poprawia humor i jakimi słodkościami najlepiej podzielić się z bliskimi. Podpowie, ile czego odmierzyć i w jakiej kolejności połączyć wszystkie składniki, by powstały pyszne muffiny. A mały czytelnik nie tylko zechce jak najszybciej zabrać się do pieczenia, ale też połknie książkę - stronę po stronie.
Czytam Sobie to trzypoziomowy program wspierania nauki czytania dla dzieci w wieku 5-7 lat. Poziom 1 - Składam słowa 150-200 wyrazów w tekście, krótkie zdania, 23 podstawowe głoski w tekście czytanym, ćwiczenie głoskowania.
Czytam Sobie to: - Wybitni polscy autorzy i ilustratorzy. - Świetne, wciągające historie. - Metoda wspierająca naukę czytania zgodna z zaleceniami metodyków
Naturalnie to książka, która powstała na bazie cyklu prowadzonego w Dzień Dobry TNV przez Agnieszkę Cegielską.
Rokitnik, daktyle, spirulina, a obok nich brzoza, aronia, pyłek pszczeli, czarna porzeczka - to tylko niektórzy z bohaterów tej książki. W świecie, który co i rusz proponuje nam nowe diety, nowe składniki, nowe sposoby przygotowania potraw, warto pamiętać o tym co naturalne. Pewność, że jemy dobrze i zdrowo, unikając chemii i przetworzonej żywności, jest bezcenna. Przyprawy, kasze, rośliny są nieprawdopodobnie wręcz bogatym źródłem antyoksydantów, składników mineralnych i witamin. Warto skorzystać z bogactwa, którym tak szczodrze obdarza nas natura.
Kontynuacja bestsellerowego poradnika Agnieszki Cegielskiej, która w cyklu Naturalnie w programie Dzień Dobry TVN propaguje zdrowy styl życia. Z pasją zachęca w nim wszystkich, by właściwie się odżywiali i w swoim życiu korzystali ze skarbów natury. Jak szybko i skutecznie zwalczyć przeziębienie? Co pomoże się zrelaksować? Które owoce i warzywa są źródłem cennych dla organizmu i łatwo przyswajalnych wiatmin i mikroelementów? - na te i inne pytania znajdzie w tej książce odpowiedź każdy, kto pragnie żyć zdrowo i naturalnie.
Aby ułatwić Ci chudnięcie, przy współpracy z doktorem Dukanem opracowaliśmy polskie przepisy zgodne z zasadami jego diety. Jeśli lubisz naszą narodową kuchnię, w tej książce znajdziesz receptury na tradycyjne dania: śledzie po kaszubsku, chłodnik po polsku, a nawet śląską roladę. A jeżeli gotujesz z fantazją, sięgnij po przepis na zupę imbirową, baba ghanoush albo cytrynowe steki.
DOSTĘPNOŚĆ:
Dostępny jest 1 egzemplarz. Pozycję można wypożyczyć na 30 dni
Poruszający obraz świata, w którym żywność szmugluje się w trumnach, zarżniętą świnię przebiera za staruszkę by uniknąć niemieckiej kontroli, a hitlerowska propaganda tłumaczy wychudzenie Polek dbaniem o figurę.
W Polsce w czasie okupacji głód był powszechny, lecz budził w Polakach niesamowite pokłady kreatywności. Pustym brzuchom próbowano zaradzić gotując praktycznie z wszystkiego i przełamując wszelkie żywieniowe opory. Generał Bór-Komorowski zjadł kota w śmietanie i nawet o tym nie wiedział.
Aleksandra Zaprutko-Janicka otwiera przed czytelnikiem domowe kuchnie, zaplecza restauracji, zatęchłe spiżarnie, podgląda uliczne targowiska i kryjówki szmuglerów z czasów II wojny światowej. To opowieść o czasach, w których za nielegalne świniobicie można było trafić do Auschwitz, warzywa hodowano w podwórkach kamienic, żołędzie wykorzystywano na kilkanaście sposobów, a zużytymi fusami handlowano na czarnym rynku.
To także niezwykła książka kucharska: pełna oryginalnych przepisów i praktycznych porad. Możesz sprawdzić, jak dziś smakują okupacyjne rarytasy! I odkryć wiele zapomnianych potraw.
"Okupacja od kuchni" to nie tylko historia walki z głodem - to przede wszystkim historia polskiej zaradności i hartu ducha!
UWAGI:
Bibliogr. s. 291-298. Indeksy. Oznaczenia odpowiedzialności: Aleksandra Zaprutko-Janicka.
DOSTĘPNOŚĆ:
Dostępny jest 1 egzemplarz. Pozycję można wypożyczyć na 30 dni
Są słowa, które ranią, są takie, które przynoszą radość ale wszystkim niezmiennie towarzyszy gotowanie. Przytulna kuchnia, aromatyczne zapachy i niezapowiedziani goście - to wszystko nadaje życiu subtelny smak, a cztery bohaterki potrafią gotować i robią to z miłością.... Bo "Przepis na szczęście" mamy w sobie, musimy go tylko odkryć i zrealizowaćZatem usiądź wygodnie w głębokim fotelu, zaparz sobie herbatę i daj się uwieść magicznym opowieściom o szczęściu i gotowaniu.
UWAGI:
Na okł. : Cztery kobiety, cztery pory roku. Miłość, przyjaźń, tęsknoty i marzenia. Ciepłe i mądre historie okraszone wspaniałymi przepisami.
DOSTĘPNOŚĆ:
Dostępny jest 1 egzemplarz. Pozycję można wypożyczyć na 30 dni
Przygotuj się do świąt z rodziną Pętelków! Upiecz pierniczki z Jadzią, zrób świąteczną girlandę ze Stasiem, a ze Szczepciem wysłuchaj opowieści o małym elfie. Ta książka w formie kalendarza adwentowego umili Wam czas oczekiwania na święta i oderwie od przedświątecznej gorączki. 24 krótkie opowiadania związane tematycznie z okresem świąteczno-zimowym i sprawdzone pomysły na zabawy staną się idealnym sposobem na spędzenie razem wyjątkowego czasu. A to wszystko w towarzystwie ulubionej rodziny Pętelków. Dobra zabawa gwarantowana!
UWAGI:
Stanowi część przygód z Jadzią Pętelką.
DOSTĘPNOŚĆ:
Dostępny jest 1 egzemplarz. Pozycję można wypożyczyć na 30 dni